Sal de Alicante. Een schoener op de rede van L'Escala, ooit was dit een regelmatig terugkerend beeld in het dorp. Zout, gewonnen door verdamping van zeewater in de salinas van Alicante, werd met dergelijke zeeschepen aangevoerd. De beide stenen bolders (rechts) die er nog steeds staan, werden gebruikt om de schepen af te meren. De lading ging daar van boord en werd met kleine bootjes op het strand gezet. Dit beeld wordt jaarlijks weer tot leven geroepen tijdens het Festa de la Sal, compleet tot en met met het traditionele inleggen van de ansjovisjes in zout, in de klederdracht van toen. Alles speelt zich af op het strand. |
Ansjovis op traditionele wijze schoongemaakt en geconserveerd, de vrouwen laten zien hoe het in zijn werk ging: kop en ingewanden verwijderen (kaken) en vervolgens visjes laag voor laag in houten kuipjes leggen en bestrooien met zout. Tegenwoordig worden vooral glazen potjes gebruikt. |
Terwijl de mannen van het dorp gingen vissen was dit het werk dat uitsluitend door de vrouwen van L'Escala werd gedaan. De ansjovisjes werden per 500 stuks in rieten mandjes aangeleverd. |
De verwerking gebeurde in de zouterijen, destijds gevestigd rond de strandjes La Platja en Port d'en Perris, waaronder het pand waar nu La Caravel.la is gevestigd en in het bedrijfspand aan Port d'en Perris. |
||
Daar, maar ook elders in het dorp, is de ansjovis te koop. In L'Escala houden zich tegenwoordig een tiental bedrijven bezig met de verwerking van ansjovis. |
||
Het Festa de la Sal vindt in de regel in september plaats, maar soms is het pas begin oktober en een enkele keer is het al in het voorjaar. Op en in de omgeving van La Platja zijn er diverse activiteiten rondom het thema zout, dat in vroeger tijden zo'n belangrijke rol speelde in L'Escala. |