Catalonië kent een mediterraan klimaat. Toch verschilt het weer door heel Catalonië. De Pyreneeën zijn nogal regenrijk en de nachten zijn er kouder. Het klimaat aan de kust is zachter. De Empordà, en dus ook L'Escala, heeft een eigen microklimaat, het weer is in de regel mild: warme zomers, zachte winters en forse, korte en onregelmatige buien in de lente en de herfst. Daarnaast geeft ook de Tramuntana het klimaat in de Empordà een specifiek karakter. De temperatuur in L'Escala volgt het beeld zoals dat aan de hele Costa Brava geldt. De jaarlijkse neerslag blijft met een kleine 50 cm ruim beneden het gemiddelde voor Catalonië. De zon schijnt overvloedig. Dagen achtereen uitsluitend grijze wolken met weinig of geen neerslag komt nauwelijks voor.
De grafieken op deze pagina brengen het weer in L'Escala in beeld en betreffen gemiddelden over de periode april 2004 t/m juli 2015. Bron: .
De grafiekjes op deze site zijn gebaseerd op meetgegevens die zijn ontleend aan een door Meteoclimatic gekwalificeerd meetstation, gevestigd in L'Escala. Meteoclimatic is een netwerk van automatische (amateur) weerstations over heel Spanje.
De meetresultaten over de periode 2004-2013 stemmen voor wat betreft de temperatuur goed overeen met de klimaatgegevens die Meteocat (Servei Meteorològic de Catalunya) verstrekt op basis van een analyse van data van een netwerk van officiële meetstations over een periode van 30 jaar (Atles Climàtic de Catalunya Període 1961-1990). Voor de hoeveelheid neerslag is de overeenstemming minder duidelijk. Het globale beeld stemt redelijk overeen, maar het absolute niveau niet. De cumulatieve neerslag blijft ca. 25% onder het langjarig gemiddelde volgens opgave Meteocat. De dichtstbijzijnde meetstation van Meteocat zijn in Sant Pere Pescador, Ventalló en Torroella de Montgrí.
Nevenstaande staatje toont de maand-gemiddelden van de dagelijkse minimum- en maximum-temperatuur. De gemiddelde jaartemperatuur is bijna 16°C. Vriezen doet het zelden, extreme warmte komt sporadisch voor. Komt de temperatuur nog met enige regelmaat boven de 32°C (5-10 dagen), alleen incidenteel wordt de 35°C bereikt. In de regel valt er neerslag op 6-9 dagen per maand, maar in juni en juli is dit hooguit op vier dagen het geval. In de lente en vooral de herfst kunnen zich zware buien ontwikkelen. Een meer dan evenredig deel van de jaarlijkse neerslag komt neer in enkele forse buien, vooral in oktober, maar ook in november en soms met grote uitschieters. Op 13-10-05 viel 124 mm in ruim een uur. Een fors deel (12mm) van de piek in oktober hangt samen met deze bui. Lokale overstromingen zijn op zulke dagen geen uitzondering. Een zevende deel van de jaarlijkse neerslag valt op één dag en de helft valt in 7 dagen. Neerslag in de vorm van sneeuw is een zeldzaamheid maar hagel komt soms voor tijdens de hevige regenbuien.
De wind in de Empurdan is iets aparts. Meestal is de wind zwak (tot 3 Beaufort) maar van tijd tot tijd ook matig tot sterk. Met name de Tramuntana, een krachtige wind uit het noorden, is berucht in deze streek en kan vooral in de winter erg onaangenaam zijn (droog en koud). In de zomer is deze wind uit de bergen minder frequent en is dan warm. Er staan dan korte golven met schuimkoppen op een blauwgroene baai van Rosas, de lucht is helder en de hemel is strakblauw. De Llevant, een oostenwind, zorgt meestal buiten het zomerseizoen voor lange en hoge golven die met veel geweld op La Punta worden gebroken en dan metershoog opslaan. Op zomerse dagen met stabiel en mooi weer lijkt de windrichting enigszins de zon te volgen: 's ochtends Gregal (NO), rond de middag Llevant (O), de gehele middag Migjorn (Z) en in de namiddag ruimend naar Garbí (ZW) om 's avonds met Ponent (W) te eindigen, met een zwoele avond tot gevolg.
Hoe de Llevant soms tekeer kan gaan is te zien op onderstaande video, opgenomen op 1 maart 2018 in het centrum van L'Escala. Golven van meer dan 7 m hoog beuken op de zeewering bij La Punta. Het water stort met bakken neer op La Punta en loopt aan de andere kant, bij La Platja, weer in zee.