L'Estartit
Llaguts in de haven van L'Estartit. Op de achtergrond de Illes Medes, een beschermde eilandenarchipel met rondom de prachtige onderwaterflora en -fauna die het vissersdorp een enorme toeristische impuls hebben gegeven. L'Estartit is tegenwoordig dan ook vooral bekend vanwege de duiksport, maar was tot midden vorige eeuw een haven voor vissers en vervoer over zee van landbouwproducten afkomstig uit de regio. De visserij is ambachtelijk gebleven en is, met de paar vissers die er nog zijn, kleinschalig en niet concurrerend. Plaats voor een lokale beurs is er niet, maar het traditionele beeld van een haven met vissersbootjes is er nog steeds.
Zicht op de haven, het dorp en de markante 110 meter hoge rots Eixart de la Conca. Vanaf de pier vertrekken dagelijks vele boten om de duikers een blik onder water te geven. Daar zijn ook de kantoortjes waar geboekt kan worden voor een duik bij de eilanden.
Huizen van de Americanos. In de 19e eeuw vertrekken een groot aantal Catalanen naar Amerika (zie ook
). Sommigen van hen keerden gefortuneerd terug en bouwden huizen in koloniale stijl, onder anderen in Torroella en L'Estartit.
Torre de Rellotge, ook wel "La Perola" geheten, een klokkentoren met een zonnewijzer aan de Carrer de Santa Anna. Deze door Americanos geschonken toren, staat op de plaats waar vissers voorheen hun netten verfden. Ze kookten de netten in een pot, la perola, om de netten donkerder te maken. Onder de zonnewijzer bevindt zich een surrealistische schildering.
Platja de L'Estartit. Voor de badgasten van L'Estartit is er volop plaats. Zuidelijk van de haven ligt, langs de fraaie Passeig Marítim, het brede en circa 1 km lange strand Platja de L'Estarit dat eindigt bij de Llacuna del Ter Vell in het natuurpark Aiguamolls del Baix Empordà.