Girona - Catedral - Museu Capitular
Het licht treedt spaarzaam de enorme ruimte binnen via tientallen gebrandschilderde ramen. In de oostgevel bevindt zich een roosvenster van ca. 8 m met de veelvuldig afgebeelde Sant Jordi ofwel Sint Joris, de patroonheilige van Catalonië. Tussen de zware steunberen die het enorme gewelf op zijn plaats moeten houden bevinden zich een 25-tal kapellen. In een van de kapellen, de Capella dels Quatre Sants Màrtires, staat een schrijn van polychroom houtsnijwerk met daarop de vier martelaren. Dit viertal is terug te vinden boven de boog van een van de gevels op het Plaça de Vi.
In de kerk bevinden zich vele kostbaarheden waaronder het romaanse hoofdaltaar met een 14e-eeuws retabel van verguld zilver. In dit meesterwerk van Spaanse goudsmeden beelden tientallen figuurtjes het verhaal van de Maagd Maria en de Zoon van God uit. Hét pronkstuk van de kerk is echter het
Tapís de la Creació, te zien het Museu Capitular, het kerkmuseum.
Tapís de la Creació. Helemaal achterin het kerkmuseum, opgeborgen achter glas in een aparte en geconditioneerde ruimte met spaarzame verlichting, bevindt zich het waardevolste bezit van de kathedraal: het scheppingsverhaal geborduurd in wol en linnen, een unicum dat ook wel het hoogtepunt uit de Catalaans-romaanse textielkunst wordt genoemd. Het tapijt meet ruim 4 x 3.5 meter en is gemaakt aan het einde van de 11e eeuw.
De segmenten in de cirkel tonen de episoden uit het scheppingsverhaal met in het midden Jezus Christus, afgebeeld als de Pantokrator en daarboven de H. Geest, afgebeeld als duif. In de hoeken van de rechthoek rondom de cirkel zijn de vier windstreken symbolisch uitgebeeld met op hoorns blazende figuren. Daaromheen een rand met afbeeldingen van de twaalf maanden van het jaar en de vier jaargetijden met boven in het midden een symbool voor het jaar.
De tekst betreft bekende citaten uit Genesis: In de binnenste ring: "Dixit quoque Deus fiat lux et facta est lux" en in de buitenste ring: "In principio creavit Deus celum et terram", "Mare et omnia qua in eis sunt et vidit Deus cuncta quae fecerat et erant valde bona".
Aan de onderkant in de cirkel is de schepping van de vogels en de vissen uitgebeeld. Andere afbeeldingen uit het scheppingsverhaal betreffen o.a. de schepping van Eva uit de rib van Adam (l.o.) en een tafereel waarin Adam de dieren hun namen geeft (r.o.).
Afbeeldingen: © Ediciones Aldeasa - foto: José Barea. De bovenstaande afbeeldingen van het Tapís de la Creació zijn afkomstig van een ansichtkaart die in het museum te koop is.