L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Peralada - Convent del Carme

Mudéjar cassetteplafond. Dergelijk dakconstructies met polychroom houtsnijwerk behoren in de streken rond de Pyreneeën tot de zeldzaamheden. De mudéjar kunststijl ontwikkelde zich in de 12e - 14e eeuw tijdens de Reconquista, waarbij Moorse invloeden zich vermengden met de christelijke cultuur. Omdat de moslims in het noorden al vroeg verdreven werden, is de invloed daar veel minder sterk geweest. Bijzonder is in dit geval dat het plafond gedurende lange tijd aan het zicht onttrokken was. Onder het plafond waren gewelven aangebracht, omdat men dat ooit vond dat dat beter vond passen in de gotische kerk. Per toeval, tijdens een restauratie in de 19e eeuw, werd het prachtige artesonado plafond ontdekt.
Dit cassetteplafond is te zien in de abdijkerk, een eenvoudige gotische éénbeukige kerk (14e eeuw) met een halfronde apsis en dwarskapellen tussen de steunberen, is geheel gedecoreerd met schilderijen en gobelins uit de verzameling van Miguel Mateu.

Zowel de kerk als het kloostergebouw werden gebouwd in de 14e eeuw in gotische stijl. Tot in de 19e eeuw bewoonden karmelieten de abdij. De open kloostergang heeft de elegante kenmerken van de Catalaanse gotiek

Bibliotheek. Het kloostergebouw herbergt deze indrukwekkende bibliotheek met meer dan 80.000 boeken, waaronder exemplaren die dateren uit de 9e eeuw en meer dan 1000 verschillende uitgaven in 33 talen van het meest bekende werk van Cervantes en van Spanje: "Don Quijote".

Museu del Vitrio. Elders in het klooster is een van de grootste privéverzamelingen glaswerk ter wereld te zien: meer dan 2500 exemplaren uit de tijd van de Egyptische farao's, de Romeinen tot de 19e eeuw. En uiteraard veel antiek Spaans glaswerk maar ook Europees kristal. Aan de wanden hangen een groot aantal Spaanse keramische borden uit de 14e tot de 19e eeuw.
Het is even zoeken, maar ook uit Nederland afkomstige glazen staan erbij, met onvervalst Nederlandse teksten erop:

Museu del Vi. Onder de gewelven van de oude kelders waar de broeders ooit de wijnbereiding begonnen, zijn zeer oude wijnvaten en andere bij dat proces benodigde attributen zoals wijnpersen en wijntappen te zien, maar ook de bottelarij waar de ambachtelijk bereide Cava Gran Claustro, de meest prestigieuze cava van Castillo Perelada, als enige nog wordt gebotteld.

Bodega Castell de Perelada
"Tastet de cava". Een aantal malen per dag is er een rondleiding door de abdij. De rondleiding wordt afgesloten met een "tastet de cava", een glaasje cava Castillo Perelada, dat wordt geschonken in de winkel tegenover het kasteel.