L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Peralada
Peralada, detail van een tegeltableau ergens in één van de straatjes van het dorp. Beweeg over het plaatje hiernaast voor een afbeelding van alle 70 tegels met daarop de complete skyline van Peralada.
Plaça Gran.
Castell de Peralada (14e eeuw).
Peralada, het is nu een boerendorpje zoals er wel meer zijn in de streek, maar in de middeleeuwen was het de zetel van de bestuurlijke en gerechtelijke macht van een graafschap dat gedurende eeuwen bestierd werd door de feodale burggraven van de familie Rocabertí. Het kasteel - de residentie van de Rocabertí's - is een overblijfsel uit die tijd. Maar ook het mooie Plaça Gran en een tweetal kloosters: het "Claustre de Sant Domènec (12e eeuw) en het "Convent del Carme" (14e eeuw). In de 15e eeuw verloor het stadje zijn politieke betekenis, maar de wijnbouw, toen begonnen door de broeders van het Convent del Carme, is er nog steeds.
Carrer del Forn (Ovenstraat), een van de schilderachtige straatjes van Peralada.
Església de Sant Martí,een eenvoudige éénbeukige barokke kerk met een polygonale apsis uit de 18e eeuw en restanten uit vroegertijden, zoals de 15e-eeuwse klokkentoren met kantelen. In de apsis staat een enorm neoklassiek altaar. Het pronkstuk in de kerk is een verguld zilveren processiekruis uit 1380, maar op het priesterkoor trekt - voor een kerk - iets ongebruikelijks de aandacht: een reeks diorama's met taferelen die momenten uit het leven van Jezus als onderwerp hebben. De curieuze collectie kijkdozen - een dertigtal pronkstukjes van huisvlijt uit de veertiger jaren van de vorige eeuw - is te vinden aan beide zijden van de kooromgang.
Processiekruis
Diorama's
Bodega Castell de Perelada
Museu del Castell de Peralada
Museu del Castell de Peralada. Wie toch van plan is een flesje cava te kopen zou dat dan ook in Peralada kunnen gaan doen om dan meteen even door het dorp te lopen en een bezoek te brengen aan de beide kloosters. Van het Claustre de Sant Domènec rest slechts de Romaanse kloostergang. Het Convent del Carme heeft een gotische kloostergang en een abdijkerk met een uitzonderlijk mooi plafond. In dit voormalige karmelietenklooster is tevens een museum gevestigd met onder andere een prachtige bibliotheek en in de kelders van het klooster een wijnmuseum, alles behorend tot de gelijknamige bodega.
Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga. De liefhebber van romaanse kerkjes maakt na een bezoek aan Peralada een kleine omweg via Vilanova de la Muga, een oud boerendorpje dat tot de gemeente Peralada behoort. Op de weg van Peralada naar Castelló d'Empúries komt u door dit, aan een bocht in de Riu Muga gelegen dorp. Het mirador aan het einde van een rambla met oude platanen biedt een mooi uitzicht op de rivier. Van daaruit loopt u zo tegen het kerkje aan. Dit kerkje uit de 11e eeuw doet sterk denken aan de prachtige Sant Climent in Taüll , die ongeveer uit dezelfde tijd stamt. De Santa Eulàlia heeft drie schepen, elk afgesloten met een halfronde absis. De oudste delen van dit kerkje stammen uit de 9e eeuw. Bij een reconstructie eind 12e eeuw werd het middenschip voorzien van een spitsbooggewelf. De beide laterale schepen hebben een half tongewelf. Het deel van de toren boven de kerk is van veel later datum. Op het gewelf van de hoofdabsis bevindt zich een fresco waarop Christus als de Pantokrator staat afgebeeld.